معرفی تجربه نگاری سوم برهان

رایج و مرسوم است که فعالیت‌های حوزوی را ذیل سه عنوان «پژوهش، آموزش و تبلیغ» دسته‌بندی می‌کنند. این افراز فعالیت حوزوی، با وجود اهمیت هر سه بخش اما روایی کامل درباره بخش‌های مهم دیگری را ندارد. ای بسا چنین تفکیکی اساسا باعث به محاق رفتن عرصه‌های مهم دیگر شود. به عنوان مثال اینکه یک گروه طلبگی بعد از آسیب‌شناسی قوه قضائیه به تعریف چند مسئله پرداخته، سپس تلاش کند پاسخی تا حد امکان برآمده از دین برای آن مسائل بیابند و نهایتا در پی حل آن معضل باشند اتفاق بسیار مبارکی‌ست که در تقسیم‌بندی سه‌گانه مذکور، چندان جایگاهی ندارد. نهایتا بتوان آن را ذیل عنوان پژوهش و تبلیغ دسته‌بندی کرد حال آن‌که پژوهشِ حرفه‌ای یا تبلیغِ حرفه‌ای تقریبا ربطی به مثال مورد بحث ندارد. مثال‌های متعدد دیگری را نیز می‌توان به این مثال افزود تا مشخص شود باید به فکر نمایاندن یک نسخه دیگر از رسالت‌های طلبگی بود. البته می‌توان چنین گفت که حیطه مورد بحث از رسالت طلبگی با حیطه‌های سه‌گانه معروف؛ تداخل دارد اما به دلیل اهمیت بالای این حیطه، باید عنوان دیگری در عرض این عناوین اضاف شود تا از این طریق امکان رسالت مغفول بیش از پیش نمایان گردد.

عجالتا می‌توان عنوان “حکمرانی دینی” را برای توصیف عمده‌ فعالیت‌های این بخش مطرح کرد. این عنوان برای توصیف آن دسته از مسائلی انتخاب شده است که حکومت در آن نقش ویژه‌ای داشته و اثر آن در جامعه فراگیر است. نظیر مسائلی که تحت عنوان سیاست‌گذاری عمومی طرح می‌شود.

به‌طور خلاصه می‌توان گفت که مرکز راهبری برهان داعیه‌دار تحقق چنین رسالتی در جریان حوزوی می‌باشد. به منظور مشخص شدن طرح و ایده این مرکز، کنکاشی از رهگذر مصاحبه‌ با فعالان این مجموعه صورت گرفت تا آشنایی بیشتری محقق شود. آنچه در کتابچه “تجربه‌نگاری سوم برهان” تقدیم مخاطبان می‌شود عمدتا بازتاب همان مصاحبه‌هاست، که حاوی دو بخش است. در بخش اول تلاش می‌شود ذیل عنوان “برهانی که باید باشد”، تصویری از آنچه که برهان قرار است بشود بیان گردد. ضمن این بخش می‌توان در حال‌وهوای مسئولین مرکز قرار گرفته و با طرح و ایده‌هایی که بعضا سابقه‌ای ندارد آشنا شد.

سپس ذیل بخش دوم یعنی“برهانی که هست”، سعی می‌شود از توصیف ایده برهان و در واقع آن‌چه ایده‌آل اعضای مرکز است خارج شده، به برهانی که طی حدود دو سال محقق گشته پرداخته شود. هدف اصلی بخش دوم، یافتن نقاط کلیدی و احیانا مبهم یا مورد چالش طرح و ایده برهان است. یعنی در کنار معرفی که در بخش اول انجام می‌شود، ضمن بخش دوم سعی شده مسائل حساس و احیانا محل چالش در حد وسع مشخص شده تا زمینه‌ای شود برای گفت‌گو‌های آتی. گفت‌وگوهایی که قرار است مسائل و برخی پاسخ‌ها را به شور گذاشته و نظر خبرگان این حوزه که غالبا از اصحاب با تجربه اندیشه‌ورزی هستند را بدست آورد و گامی باشد هرچند کوچک در راستای تحقق دغدغه متعالی مرکز برهان.

برای دریافت محصولات با این شماره تماس بگیرید:

۰۹۱۵۱۰۴۷۲۶۲