گزارش راهبردی «امارت اسلامی، فرصت یا تهدید!؟»

برای دریافت گزارش راهبردی «امارت اسلامی، فرصت یا تهدید!؟» با شماره مرکز پخش ۰۹۱۵۱۰۴۷۲۶۲ تماس بکیرید.

قیمت نسخه الکترونیکی: سی‌ هزار تومان
قیمت نسخه چاپی: شصت هزار تومان

پس از انقلاب اسلامی ایران، همواره مسئله­ ی افغانستان به دلایل مختلفی از قبیل ویژگی‌های ژئوپلتیک، اشتراکات فرهنگی-تمدنی و حضور تعداد زیادی از مهاجرین افغانستانی در ایران، یکی از مهم­ترین و تعیین کننده ترین مسائل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بوده است.

تحولات ماه­های اخیر که به سقوط حکومت اشرف غنی و شکل­گیری مجدد امارت اسلامی انجامید، توجه تمامی تحلیلگران و کارشناسان را به مسئله­ی افغانستان دو چندان کرد.

به دلیل پیچیدگی مسئله و وجود ذی نفعان مختلف، انعکاسات رسانه­ها طبیعتا با جهت­ گیری­ های سیاسی همراه بوده و در نمایش دادن تصویری واقعی و منصفانه از حقایق موجود در کشور افغانستان ناتوان است. از همین جهت گروه سیاست  خارجی برهان بر آن شد حضوری میدانی در افغانستان داشته باشد تا اولا بتواند شناختی واقعی و به دور از فضاسازی رسانه­ها نسبت به مسائل امروز افغانستان پیدا کند و ثانیا بتواند نسبت به تعریف چند پروژه­ی مشخص عملیاتی امکان سنجی انجام دهد.

در این سفر حدودا ده روزه که به هرات، کابل و قندهار صورت گرفت، در راستای شناخت واقعی نسبت به نظام مسائل افغانستان محورهای زیر مد نظر قرار گرفت.

محور اول نسبت مردم افغانستان با طالبان و امارت اسلامی ‌بود. طبیعتا عواملی مانند قومیت، مذهب، سن، اسلام­گرا یا سکولار بودن، شهری یا روستایی بودن در این امر دخیل می­باشد که در مصاحبه ­ها و تحلیل آن‌ها مورد توجه قرار گرفته است.

محور دوم بررسی میزان تغییر طالبان نسبت به حکومت پیشین ایشان بود. تقریبا همه به تغییر اذعان می­ کنند اما اینکه این تغییرات به چه میزان مبنایی و عمیق بوده و به چه مقدار تاکتیکی و موقت، محل اختلاف است.

محور سوم میزان اسلامی‌بودن یا قومی‌بودن حرکت طالبان است. آیا طالبان یک حرکت عمیق اسلامی ‌برای اقامه دین است یا حرکتی سیاسی و در راستای پشتونیزم؟ البته نگارندگان به طیف بودن پاسخ‌های طرح شده عنایت دارند لکن مسئله دقیق شدن همین امر مخصوصا در مورد مسئولین ارشد و طیف­های اثر گذار از علمای ایشان می­باشد. اینکه ایشان در کجای طیف قرار می‌گیرند؟

محور چهارم بررسی دقیق­تر جریان طالبان از منظر سیاسی می­باشد. میزان استقلال این حرکت در بعد خارجی به چه میزان است؟ نسبت این حرکت با پاکستان، آمریکا، جریانات سلفی سعودی و سایر قدرت­های منطقه­ای و بین­المللی چیست؟ در بعد داخلی مناسبات ما بین افراد و جریانات اثرگذار طالب چگونه است و هر کدام از جریانات چه رویکردی نسبت به مسائل داخلی و خارجی دارند؟ چه مقدار جریان علما بر روی امارت اسلامی‌نفوذ داشته و می­توان از طریق ایشان فضای تعامل و مفاهمه را شکل داد؟

محور پنجم بررسی امکان و چگونگی تعامل و اثرگذاری بر روی امارت اسلامی‌است. آیا فضایی برای گفت‌وگو وجود دارد؟ آیا تنها ادبیات کارآمدی و عمل­گرایی و در اختیار دادن تجارب نتیجه می­دهد یا با ادبیات دینی و اسلامی ‌هم می­شود اثرگذاری داشت؟

براساس مجموعه جلسات و مصاحبه­هایی که از حدود سه ماه قبل از سفر شروع شده بود و همچنین حدود ۲۰ مصاحبه ای که در طی سفر صورت گرفت و همچنین مطالعه­ی کتب و مقالات مرتبط با مسئله، متن زیر تقدیم خوانندگان علاقه مند به مسأله افغانستان می­گردد.[۱] تاکید بر این نکته ضروری است که این گزارش گامی ابتدایی برای شناخت دقیق­تر مسأله افغانستان و امارت اسلامی ­می­باشد و نگارندگان خود اذعان دارند که تحقیقات بسیار گسترده­تر و جامع­تری باید صورت گیرد تا مقدمه­ی کنش­های فعالانه­ی صحیح قرار گیرد.
علاوه بر این گزارش راهبردی، روزنگاشت سفر به افغانستان برای علاقه مندان جهت مطالعه­ی بیشتر تدوین شده است تا در جریان جزئیات گفت­ و گو­ها و مصاحبه­ها قرار بگیرند. تلاش بر آن بوده است نکات اصلی سفر منعکس شود منتهی به صورت طبیعی برخی از نکاتی که در حاشیه­ی جلسات و یا گفت ­و گوهای غیررسمی با مردم و افراد مصاحبه شونده صورت گرفته است در این متن منعکس نشده است.

از برادران عزیزم حجج اسلام خلیلی و محمودخانی که در تنظیم این گزارش راهبردی و روزنگاشت سفر نقش موثر و محوری داشتند کمال تشکر را دارم. همچنین از حجه الاسلام علیرضا کمیلی که با مشورت­های دلسوزانه و ناصحانه­ی خود زمینه­ی شکل­ گیری این اقدام را فراهم نمودند و برادر عزیزم آقای سجاد محمدی که با مطالعه و بیان نکاتی در مورد متن موجب ارتقای آن شدند قدردانی می ­کنم.

علی تقی زاده مسئول گروه سیاست خارجی مرکز راهبری برهان – آذر ماه ۱۴۰۰

[۱] جزئیات بیشتر از مصاحبه شوندگان و کتاب ها در قسمت انتهایی ذیل عنوان منابع ذکر شده است.