فقه تحقق
گروه خانواده تقریبا دو سال پیش کار خود را از ایجاد بستر علمی مشترک شروع کرد و برای اینکه این بستر شکل بگیرد ابتدا از سایر گروههای دوره بالاتر کمک گرفته شد تا مسیری که تا حالا طی کردند رو گزارش بدهند تا از تجربیات آنها برای مسیر علمی خودمون استفاده کنیم حاصل این جلسات، و مباحثات متعدد گروه این شد که اگر قراره فقه تحقق رو در پیش بگیریم باید یک پروژه وسط گذاشته شود و تمام بحثهای قرآنی، روایی، اصولی، فقهی و… حول آن پروژه انجام شود تا بتوان آن را مستند به دین کرد و بعد از آن دنبال عملیاتی کردن و محقق کردن آن رفت.
سیر بحثهای علمی
قرآن
به همین منظور ابتدا سراغ روشهای فهم قرآن رفتیم و تقریبا روش تمام افراد مطرح در این زمینه مطالعه و مباحثه شد و اتخاذ مبنا صورت گرفت و از همون زمان تصمیم بر تدبر کل قرآن گرفته شد که تا به الان قسمت اعظم آن تدبر شده است.
روایت
در بحث روایی تصمیم گرفته شد که تمام روایات کتب اربعه دیده شود. (تا امروز بیش از ۲۲۰۰صفحه مباحثه شد و تقریبا تمام روایات خانواده دیده شده)
فقه
فقه در واقع تمام سوالات فقهی مربوط به پروژه را شامل میشود که باید به صورت کارگاهی با استاد به جواب برسانیم. قبلا بر روی موضوعات «صیغه موقت» و «شروط ضمن عقد» کار فقهی انجام دادیم، اما الان کاملا ناظر به پروژه طلاق و سوالات مربوط به آن مثل اینکه طلاق توافقی جزء کدوم یک از طلاقها هست؟ آیا تمام طلاقهای توافقی ذیل یک عنوان طلاق می آیند؟ مثلا همگی مبارات هستند یا همگی رجعی هستند؟ یا اینکه انواعی دارد؟ و … کار فقهی انجام میدهیم.
اصول
در بحث اصول هم سراغ تعارض ادله رفتیم که در جمع بندی روایات بسیار اهمیت داشت.
ورود به عرصه عینیت
همینطور که عرض شد گروه خانواده از ابتدا به دنبال پروژه واقعی بود بنابراین بعد از مدت کوتاهی از شکل گیری گروه، ارتباطات خوبی با بنیاد ملی خانواده ایجاد شد تا در بحثهای بنیاد بتونیم نقش آفرین باشیم بعد از مدتی به این نتیجه رسیدیم که بنیاد چندان عملیاتی نیست و فقط میشود از ظرفیت آن استفاده کرد که برای بالا آوردن مرکز مشاوره از بنیاد کمک گرفته شد و منجر به تاسیس مرکز مشاوره زیتون (با زحمات آقای پیامی) شد.
پروژه واقعی کردن مسأله طلاق
از آنجا که مبنای گروه کار واقعی در صحنه قرار داده شد کماکان به دنبال پروژه میگشت تا اینکه پیشنهادی داده شد که روی کاهش آسیبهای اجتماعی خانواده به ویژه طلاق که مهمترین آنهاست و از دغدغه های حضرت آقا و از اولویتهای نظام هست طراحی صورت بگیرد؛ گروه خانواده تقریبا از ۵ماه پیش تمرکز خود را روی موضوع طلاق قرار داد و سراغ بحثهای قرآنی و اصطیاد مطلب از قرآن کرد و در کنار آن به مداقه در روایت های کتب اربعه پرداخت و به یک طرح ابتدایی رسید به سرعت سراغ مقالات، نفرات و اندیشکده هایی که فکر میکردیم در زمینه خانواده حرفی دارند رفتیم جالب این بود که در زمینه طلاق هیچ اندیشکده ای کار جدی انجام نداده بود و همگی مشتاق بودند تا کاری از جانب گروه ما انجام شود.(طرح به مجلس شورای اسلامی، قوه قضاییه، شورای عالی فرهنگی ارائه شد و مورد استقبال همگی قرار گرفته بود)
گروه سه کار انجام داد:
محکم کردن طرحِ ابتدایی و ایجاد فایل پشتیبانِ طرح از قرآن و روایات
استخراج روند قانونگذاری طلاق از قبل از انقلاب تا به امروز برای اینکه بفهمیم چرا الان برخی قوانین باعث شده که فرائض قرآنی در بحث طلاق تقریبا کنار گذاشته شود
تبارشناسی فقهی بحث طلاق و نظرات فقها نسبت به احکام طلاق و به دست آوردن قرائنی که ما رو در فهم بهتر موضوع کمک کند.
در بحث قانونگذاری متوجه شدیم که بعضی قوانین مانع هستند که باید اصلاح شوند و در جاهایی هم اصلا قانونی وجود ندارد که باید ریل گذاری قانونی صورت بگیرد به همین دلیل جلسات متعددی با کمسیون های فرهنگی و اجتماعی مجلس شورای اسلامی و شخص آقای بانکی پور و خانم قاسمپور صورت گرفت تا این قوانین در طرح تعالی جمعیت خانواده وارد شود که الحمدالله وارد شد و حتی مرکز مشاوران قوه قضاییه (که قبلاً طرح رو ارائه داده بودیم و ارتباطات خوبی بین ماها شکل گرفته بود) را مکلف به طراحی و یکپارچه سازی کاهش طلاق کردیم.
در مرحله بعدی با حاج آقا ابراهیمی رئیس کانون وکلا و مرکز مشاوره قوه قضائیه جلسات متعدد برای عملیاتی کردن طرح برگزاری کردیم و الان در مرحله بحثهای کارشناسی برای انجام طرح به صورت پایلوت در یک مجتمع قضایی در تهران هستیم.
افراد گروه:
محمد غلامحسین گیلکی، رضا میران بیگی، امیرحسین قزل ایاغ، مهدی آزاد فلاح، وحید ولوی، رضا پیامی